Bugün, 13 Temmuz 2025 Pazar

Mühendislik firmaları, Erzurum’un jeolojik röntgenini çekiyor

Mühendislik firmaları, Erzurum’un jeolojik röntgenini çekiyor

10.04.2023 17:19:00 0
Mühendislik firmaları, Erzurum’un jeolojik röntgenini çekiyor


 Kahramanmaraş merkezli 7,7, ve 7,6 büyüklüğündeki 11 ili kapsayan asrın depreminin ardından bina yapımı öncesinde sondaj çalışmaların zorunlu olarak özel mühendislik firmaları tarafından Erzurum’da zemin etüdü sondaj çalışmalarına başlandı. Yapılacak incelemelerde zeminin yapıya uygun olup olmadığı yönünde rapor verilmesi ile inşaatların başlanılmasına izin verilecek.
Arsa sahiplerinin özel ücret talebi karşılığında çalışma yürüten Jeofizik Mühendisi Barış Aytekin, zemin etüt çalışmasında sismik kırılma yöntemi ile zeminin depreme karşı dayanıklılığını ölçtüklerini söyledi. Aytekin, zemin etüdü ile üzerine konulacak bina yükünü zeminin ne oranda taşıyabileceğinin hesaplandığını, hesaplamalar neticesinde zemin güçlendirmesi veya iyileştirmesi gerekmesi durumunda gerekli mühendislik çalışmaları konusunda yetkin inşaat veya geoteknik mühendisleri tarafından tasarlanan yöntemler ile zemin parametrelerinin iyileştirildiğini ifade etti.
‘Sondaj çalışması titizlikle yürütülmeli ve zemin raporlandırılmamalı’
Jeofizik Mühendisi Aytekin, “Yapı denetim kuruluşlarında jeoloji mühendislerinin bulunması çok önemlidir. Yapılan binalarda zemin etüt çalışmalarının titizlikle yapılması gerekiyor. Zemin etüdü ile yapılan ölçümler ve hesaplamalar sonucu dayanıksız çıkması halinde zemin 'fore kazık, derin karıştırma, çimento enjeksiyonu’ gibi imalatlar ile ya da 'yapay mühendislik dolguları' gibi yöntemlerle daha dayanıklı hale getiriliyor. Sismik kırılma, resizivite, mikrotrumer ve jeoradar gibi yöntemlerden gerekli olanları yapmaktayız. Sismik kırılma yöntemiyle yaptığımız çalışmada, zemine serdiğimiz jeofonları kablolara bağlayarak, jeofonları kablolarda sayısallaştırıyoruz. Balyozla bir titreşim oluşturuyor, yer altına dalga yönlendiriyoruz. Bu dalga sonucunda her jeofona ayrı bir hız dalgası geliyor. Elde ettiğimiz hızı zemin etüt raporuna işliyoruz. Bizim yapmamız gereken şey önlemlerimizi ve tedbirlerimizi almak, deprem ile yaşamayı öğrenmek. Etüt, sondaj çalışmalarının titizlikle sürdürülmesi gerekiyor. Sondajlarla tolere edip laboratuvar ortamında değerlendirerek, zeminin olumsuz veya olumlu yönde raporumuzu sunuyoruz” diye konuştu.

Polisten çocuklara bilinçli internet kullanımı bilgilendirmesi

Horasan’a içme suyu desteği

Doğalgaz borusu delindi, vatandaşlar büyük korku yaşadı

LGS başarısı vakıf okullarında hayat buluyor

Haziran ayında Erzurum Havalimanı’nda 103 bin 792 yolcuya hizmet verildi

Türkiye-Rusya ilişkileri Atatürk Üniversitesi’nde masaya yatırıldı

Pekmez ocakları bu kez pestil için yandı

Vali Çiftçi vatandaşlara aşure dağıttı

Pazaryolu'nda 5 ev, 2 ahır ve 2 samanlık yandı

Erzurumlular temmuz ayında soba yaktı

Dünyanın dört bir tarafından gençler Erzurum'da buluşuyor

Pazar 29.5 ° / 14.8 °
Pazartesi 28.4 ° / 14.6 °
Salı 26.8 ° / 13 °